КОРОНАВИРУС - АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Дата на публикуване: 10.03.2020 00:00


--------------------
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, ЗА ДА ПРЕДПАЗИМ СЕБЕ СИ И ДРУГИТЕ
--------------------
Заповед № 94 от 27.03.2020 г. на Кмета на Община Никопол
--------------------
Заповед № 93 от 27.03.2020 г. на Кмета на Община Никопол
--------------------

ВАЖНО ЗА ПЪТУВАЩИТЕ ДО ОБЛАСТНИТЕ ЦЕНТРОВЕ

От днес 25 март 2020 г. /сряда/,  влиза в сила новата декларация на МВР, която трябва да имат преминаващите през пропускателните пунктове на входовете и изходите на областните градове.

Промяната е във връзка с трудовата дейност - като в новата декларация отпада заверката от работодател. Гражданите, които пътуват по работа, ще трябва да имат в себе си и служебна бележка, издадена от работодател или друг служебен документ.

Хората, пътуващи по други неотложни причини, освен декларацията, ще трябва да предоставят на органите на реда и лични документи.

Има още една новост - досега декларацията само се показваше на полицаите, но вече ще остава при тях. Така на практика при всяко преминаване през КПП –тата, пътуващият ще трябва да представя нов попълнен документ / Декларация/.

Декларацията може да изтеглите от    ТУК.

--------------------

ОБЩИНА НИКОПОЛ, СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

/ Обръщение на кмета на Община Никопол, Ивелин Савов/

Уважаеми съграждани,

Страната ни се намира в безпрецедентна ситуация, овладяването на която изисква личната ангажираност на всеки от нас.

Ресурсите на държавата и възможностите на общината са ограничени. Много хора имат нужда от помощ и подкрепа. Сред тях могат да бъдат и наши  близки.

Обръщам се към всеки един от Вас, които има желание и възможност да се включи в Кампанията за набиране на доброволци .

Вашето съдействие е нужно за осигуряването на социален патронаж на най-рисковата група – възрастните хора, като при необходимост да  разнасяте храна по домовете им, да ги снабдявате с продукти от първа необходимост.

Ако сте готов да се включите, като доброволец, моля , пишете на следния електронен адрес: obshtina@nikopol-bg.com, или потвърдете на тел.: 06541/ 21-90 и 0878 78 20 80.

Важно е да посочите вашите три имена, своите професионални умения и телефон за връзка. За всеки доброволец,  който ще бъде ангажиран само при възникване на необходимост,  са осигурени лични  предпазни средства.

Вярвам, че отговорността на всеки от жителите на общината и стриктното спазване на предприетите ограничителни мерки, ще допринесат с общи усилия да се справим с тежката ситуация и въпреки това сме длъжни да бъдем подготвени.

Благодаря на всеки , който е готов да участва в тази хуманна мисия!

 

Ивелин Савов

Кмет на Община Никопол

--------------------

ОБЩИНА НИКОПОЛ, СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ

                                                   / необходима информация /

Община Никопол, стартира кампания за набиране на  доброволческо звено, което да подпомага  Общинския щаб за изпълнение на общинския план за защита от бедствия,  като се включи в за помощ на нуждаещи се.

Доброволците ще се включат в доставките на продукти и пособия от първа необходимост, както и на лекарства по домовете на хората от рисковите групи: възрастни, болни, самотноживеещи, лица под карантина.

Всеки навършил 18 годишна възраст, може да се включи в доброволния отряд, като подаде трите си имена, EГН , адреса, телефонния номер и сферата на дейност, в която би могъл да бъде полезен.

При желание, можете да изпратите Вашият email на адрес:
obshtina@nikopol-bg.com.

Можете да заявите желанието си и на телефони:
06541/ 21-90 и 0878 78 20 80.

Важно е да посочите вашите имена, професионални умения, както и телефон за

връзка.

Доброволците ще бъдат ангажирани само при възникнала необходимост, а за всеки ще бъдат осигурени необходимите предпазни средства.

 --------------------

С ГРИЖА КЪМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА

Организираната по инициатива на кмета, Ивелин Савов  доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост вече се ползва от нуждаещите се.

Всеки работен ден от 9 до 17 часа самотно живеещи възрастни, болни или трудноподвижни хора могат да се обаждат за гр. Никопол, на телефон 0878 79 20 14, а за кметствата – на кметовете и кметските наместници, за да им се доставят необходимите храни и лекарства. Служителите от социалния патронаж към общината, облечени в специални униформи, изпълняват доставките.

Припомняме, че когато  подадат заявка, нуждаещите се трябва да предоставят на служителите списък с хранителни продукти или рецепта за лекарствата и средства за закупуването им, а при доставката им се предоставя касова бележка.

Важно уточнение за желаещите да се възползват от услугата е, че ще се приемат заявки за пазаруване само на хранителни стоки от първа необходимост. Покупките се правят в близките магазини. Услугата ще се предоставя всеки работен ден и не трябва да се дават списъци с продукти за месец.

Хората от селата на територията на община Никопол,  трябва да се свържат с кмета или кметския наместник за доставките.

Важно!  Домашен социален патронаж в Никопол и Новачене  има възможност да  разшири дейността си и приготвя и доставя топъл обяд на желаещите да се възползват от социалната услуга възрастни хора  срещу заплащане.

Желаещите да ползват услугата могат да се обаждат:

 • За Никопол на тел.: 0878 79 20 14 – Нина Делин
 • За Новачене на тел.: 0879 40 14 80 – Пепа Георгиева

 --------------------

Важна информация за всички граждани !

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса /COVID – 19/  на територията на страната , от  00.00 часа на 21.03.2020 г.  бяха въведени  нови  по-строги мерки и ограничения в придвижването.  

В София и областните градове  бяха изградени контролно-пропускателни пунктове. Преминаването през тях става само с основателна причина и документи.

Всеки ще бъде пропуснат:

 • ако работи извън града и представи декларация от работодател;
 • по здравословна причина или,
 • за да отиде до постоянния си, или настоящ адрес.

Пътуващите трябва задължително да се носят, както служебни бележки, така и личните си  карти.

Обръщаме се към всички  решили да пътуват  в тези дни.

НЕ ТРЪГВАЙТЕ НА ПЪТ, АКО ТОВА НЕ ВИ СЕ НАЛАГА ПО ГОРЕИЗБРОЕНИТЕ ПРИЧИНИ!

ВСИЧКИ ДРУГИ СЛУЧАИ,  ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ ЗА НЕОСНОВАТЕЛНИ И ЩЕ БЪДИТЕ ВРЪЩАНИ ОТ  СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР!

 

ЗА ЦЕЛТА

МВР разработи в спешен порядък специална бланка, която да улесни гражданите при придвижване през пропусквателните пунктове, изградени в областните градове.

ФОРМУЛЯРА МОЖЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК - DOC, PDF


 --------------------

Заповед № 89 от 20.03.2020 г. на Кмета на Община Никопол

 --------------------
ЕПИДЕМИЯТА С КОРОНАВИРУС /
COVID- 19/

                                        КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НЕГО

Отдавна  коронавирусът е познат като вирус на отделната настинка, оплакванията са същите. Единствено различно е задухът, който се появява при пациентите в по-тежки случаи и признаците на пневмония. Голяма част от хората го карат леко и без симптоми. Това помага обаче на разпространението, защото те не знаят, че са болни от COVID-19. Споменаването на симптоми пък, които не са свързани с вируса, кара много хора да започнат да се притесняват дали не са заразени.

„Първият признак на заболяването у повечето хора е повишената телесна температура, последвана от суха кашлица от долните раздели на дихателната система. Ако имахме бързи тестове щеше да е по-лесно за всички ни. Въпросът сега обаче е здравната ни система да успее да се справи. Затова хората трябва да си останат вкъщи"- това препоръчва известният пулмолог, д-р Александър Симидчиев.“За съжаление обаче гражданите масово не спазват мерките за ограничение. А ако няма дисциплина, разпространението на COVID-19 ще продължи по-дълго“, предупреди той.

Разбира се, рискът нараства с възрастта. Над 50 години е опасно, над 60 години става още по-опасно. Всички трябва да се тревожим. Времената са трудни. И ще стане по-лошо, преди да тръгне към подобрение. В момента трябва да се съсредоточим върху рисковите групи. Ако не можем да спрем разпространяването на болестта, ние имаме поне възможността да изолираме онези, които са най-силно засегнати.

.Ето защо хората в момента  трябва задължително да  спазват препоръките за социално дистанциране, да мият ръцете си възможно най-често и да не пипат лицето си. Това най-важните неща, за ограничим разпространението на заразата.

Съветите на Щефан Флаше -извънреден професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, където разработва математически модели на инфекциозни заболявания.

--------------------

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

                 ОСТАНЕТЕ ВКЪЩИ!  БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ!

    Какво е задължително да изпълняваме, за да ограничим разпространението на инфекциозното заболяване, причинено от КОРОНАВИРУС  - 19 - nCOV !

 1. Остани вкъщи и не излизай никъде, където има струпване на хора!
 2. Спазвай стриктно лична хигиена и редовно мий ръцете си с топла вода и сапун  - по 20 секунди, до китките!
 3. Не докосвай с пръсти лицето си - устните, носа и очите !
 4. Избягвай ръкостисканията и прегръдките!
 5. Покривай с ръка носа и устата си, ако кихаш и кашляш – така пазиш и другите!
 6. Мери си температурата веднъж на ден!
 7. При излизане от къщи, използвай предпазни средства – маски и ръкавици!
 8. Свържи се по телефона с личния си лекар при поява на симптоми като: температура до 38 градуса, суха кашлица, задух, болки в мускулите, умора и отпадналост!
 9. Спазвай 14 дневна карантина и не излизай от къщи, ако си се върнал от чужбина!
 10. Не приемай антивирусни лекарства и антибиотици без консултация с лекар!
 11. Почиствай с дезинфектанти: бравите, плотовете, первазите, перила на стълбища!
 12. Храни се с топла и богата на витамини храна!
 13. Пази имуществото си от битови кражби и телефонни измамници и оказвай съдействие на администрацията и органите на МВР! --------------------
Заповед № 87 от 19.03.2020 г. на Кмета на Община Никопол
 --------------------
Заповед № 86 от 19.03.2020 г. на Кмета на Община Никопол
 --------------------
Заповед № РД-01-131 от 17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването
 --------------------  
Заповед № РД-01-130 от 17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването
 --------------------
Заповед № РД-01-129 от 17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването
--------------------

Предпазвайте себе си и околните от заболяване - презентация

 --------------------

В ОБЩИНА НИКОПОЛ СЕ ВЪВЕЖДАТ ПО-СТРОГИ МЕРКИ

 Днес 15 март 2020 год., кметът на община Никопол, Ивелин Савов свика спешно заседание на  Общинския щаб за изпълнение на общинския план за защита от бедствия Община  Никопол. В заседанието взеха участие също: председателят на Общински съвет – Никопол,  управителят на МБАЛ- Никопол, кметовете на населени места в общината, директорът на  СУ“Хр.Ботев“ -Никопол, експерти от администрацията.  

Ръководителите на отделните институции информираха за  предприетите мерки във връзка с  въведеното извънредно положение с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

    Общата констатация е,  че  към момента предвид предприетите действия, епидемичната обстановка на територията на община Никопол е спокойна. 

В МБАЛ  се провеждат всички необходими противоепидемичните мероприятия. Осигурено е необходимото към момента количество  маски, ръкавици и дезинфектанти.

Настанените в болничното заведение са в добро състояние и нямат симптоми на коронавирус.

До 29.03.2020 г. в учебните и детски заведения се преустановяват учебните занятия с деца и ученици, като училищните ръководства организират дистанционно обучение за периода.

Продължава работата на Домашен социален патронаж и снабдяването на потребителите ежедневно с топла храна.

От 14.03.2020 г. , поради частично затваряне на границите от страна на Република Румъния,  официално спря работата на Фериботен комплекс  Никопол – Турну Мъгуреле. Преминаването на транспортни средства се осъществява единствено през двата моста на р. Дунав.

 

Предвид  динамиката на събитията и  усложняването на обстановката в европейските държави, с цел ограничаване до минимум на епидемията COVID-19 се въвеждат допълнителни по-строги  мерки на територията на община Никопол:

 

 1. Въвежда се задължителен ежедневен режим за обмяна на информация между личните лекари, кметовете на населени места и МБАЛ - Никопол.
 2. Кметовете на населени места да следят за завърнали се граждани от европейски държави  и информират  службите за техния брой и местонахождение с цел  поставянето им под карантина.  Информацията да се предава на секретаря на община Никопол и  на началника на РУ на МВР- Никопол.
 3. Призовава се населението да оказва съдействие на администрацията и органите на МВР, като съобщава за недобросъвестни граждани, неспазващи указанията за карантинен период след завръщане от чужбина.

За целта приканваме всички граждани и юридически лица, желаещи да окажат съдействие на  Община Никопол да се обаждат на телефон: тел. 0878792015.

 1. Всички превозвачи, които изпълняват автобусни превози, да създадат организация за превенция на служителите, ежедневна цялостна дезинфекция на превозните средства, дезинфекция на всички често докосвани повърхности – дръжки, прозорци и ръкохватки, след всеки курс; Община Никопол ще им предостави за целта допълнително  лични предпазни средства- ръкавици и маски.
 2. В централната част на гр. Никопол и кварталите, както и във всички населени места да бъде извършено дезинфекциране на откритите площи с интензивен човекопоток.
 3. В изпълнение на заповед № РД -01-124 от 13.03. 2020 г. на министъра на здравеопазването да бъде въведен строг режим на достъп на гражданите до търговските обекти, като не се допуска струпвана на хора и се спазва разстояние от 1 метър между тях. Отговорност за спазване на заповедта носят собствениците на обекти.
 4. В административните сгради на общинска администрация и кметствата се въвежда стриктен контрол на пропускателния режим, като се допуска посещение на граждани само по неотложни причини;

 

7.1.В Центъра за административни услуги, гражданите да бъдат обслужвани при повишени мерки за биологична сигурност;

7.2. Осигурени са  достатъчно количество дезинфекционни средства за подове, повърхности и ръце, както и лични предпазни средства;

7.3. Служителите и работниците от Община Никопол, в това число второстепенни разпоредители, и общинските предприятия да бъдат пряко отговорни за здравето и собственото си състояние, като при първи симптоми на треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост, незабавно да се обърнат към личните лекари, най-напред с обаждане по телефона.

Кметът на общината, Ивелин Савов благодари на всички служители на институции и здравни заведения за проявеното до момента изключително отговорно гражданско поведение и призовава населението:

 

 1. Да проявят гражданска съвест за справяне с надвисналата заплаха.
 2. Да спазват стриктно противоепидемичните мерки.
 3. Да знаят, че всяко подценяване на опасността и лична небрежност може да коства много на цялото общество.
 4. Да не се събират на големи групи дори и на частни мероприятия и да подходят отговорно.
 5. Да спазват дистанция от поне един метър и да носят лични предпазни средства на публични места и при работата си с хора.
 6. Да полагат грижа за своите близки и познати, особено за възрастните хора.
 7. Учениците да не се събират на групи и да нарушават забраните, за което призоваваме родителите да проявят активност и контрол.

снимки
 --------------------

ВАЖНО !

СЕРИОЗНИ СЪВЕТИ от японски лекари, лекуващи случаи на COVID-19. Всеки трябва да гарантира, че устата и гърлото му са влажни и никога не са сухи. Пийте няколко глътки вода на всеки 15 минути. ЗАЩО? Защото, дори вирусът да влезе в устата ви, питейна вода или други течности ще ги изхвърлят през хранопровода и в стомаха. Веднъж попаднал там, вашите стомашни киселини ще го убият. Ако не пиете редовно и достатъчно вода, вирусът може да влезе във вашите дихателната тръба и в белите дробове. А това е много опасно.

 --------------------

С  Решение от 13.03.2020 г., Народното събрание  на Република България обяви  извънредно положение

 Община  Никопол  апелира гражданите да ограничат социалните си контакти и да поддържат засилената лична хигиена.

 Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.:

 Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;

 • Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;
 • Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;
 • Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;
 • Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);
 • Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;
 • Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;
 • Отменят се т. I, т. от 5 до 11 и т. II от Заповед № РД-01-122/11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

 Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Заповед РД 01-124 от 13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването

 --------------------

ДНЕС 13.03.2020 г. БЕ ПРОВЕДЕНО  ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ  ЩАБ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА ЗАЩИТА ОТ БЕДСТВИЯ

Основна тема на свиканото извънредно заседание   бе действията на Щаба  за овладяване на разпространението на COVID-19  и мерките които следва да бъдат предприети от Община Никопол.  Предвид факта, че ситуацията в страната е изключително динамична , кметът на Общината и Председател на Общинския щаб,  г-н Ивелин Савов подчерта че информацията и предприетите мерки касаят  ситуацията в настоящия момент. На заседанието присъстваха освен членовете на Щаба, също и директорите на ОУ“ Хр.Ботев“ и на ДГ „ Щастливо детство“.

      Ръководителите на  отделните служби и ведомства, информираха за извършеното във връзка със заповедите на министъра на здравеопазването и препоръките на Националния оперативен щаб, както и  готовността им за реагиране и  изпълнение на противоепидемичните мероприятия, осигуреността им с маски, ръкавици и дезинфектанти .

     Кметът на общината обърна внимание за стриктното спазване на задължителните санитарни мерки,  начините за провеждане на дезинфекцията на обществени сгради, автобусите, колите на Социалния патронаж и магазините. Тези мерки са  включени и в издадената заповед до всички ръководители на институции, училища, детски градини, собственици на магазини и фирмите за обществен транспорт.

В  същото време  бе подчертана важността  да  бъдем отговорни и добре организирани с което да бъде показано на практика на хората, че трябва да са спокойни и да не се изпада в паника , която може само да бъде лош съветник.


--------------------

Община Никопол въведе строги мерки на превенция срещу разпространението на коронавируса

 Заповед със задължителни и  препоръчителни мерки с цел намаляване на риска от заболяване с коронавирус  /COVID-19/, издаде кметът на Община Никопол. С нея се преустановяват до второ нареждане посещенията в детските градини, извънкласните занимания с деца и ученици в Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс и Център за обществена подкрепа. В ЦНСТПЛПР №1 и №2  - резидентен тип услуга се преустановяват посещенията и свижданият , както и напускането без основателна причина на територията на Центровете  от  настанените лица. Преустановява  се  провеждането на масови прояви на закрито; засилва се дезинфекционния режим във всички социални и обществени сгради, ведомства и институции. Общинска администрация – Никопол, предприема мерки да бъдат осигурени: ръкавици, препарати за измиване на подове, дезинфекционни препарати за ръце, както и медицински маски, които да се предоставят на заведенията за социални услуги..

 Успоредно с това ще бъде провеждана информационна кампания, като за целта е създаден специален раздел в сайта на Община Никопол : www.nikopol-bg.com

коронавирус – актуална информация.

Актуална информация може да бъде намерена и в  сайта на Министерството на здравеопазването https://www.mh.government.bg/bg/

Община Никопол призовава гражданите да спазват стриктно препоръките на Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването за предпазване и недопускане разпространението на заболяването, като за целта: спазват лична хигиена , ограничат контактите и посещението на места с по- голяма концентрация   на хора.

--------------------

КОРОНАВИРУС/ COVID-19 /  – АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти могат да го убият.

Симптомите включват висока температура, кашлица и недостиг на въздух. При по-тежките случаи инфекцията може да причини пневмония или затруднения в дишането. По-рядко заболяването може да има фатален изход.

Симптомите са подобни на тези при грип или обикновена настинка, които са доста по-често срещани от COVID-19. Ето защо са необходими изследвания, за да се потвърди, че някой е заразен.

Ако спазвате дистанция от хора с респираторни симптоми (поне 1,5 м.), спрямо настоящите насоки на СЗО, и прилагате редовно и правилно добра хигиена на ръцете, можете да намалите вероятността да се заразите с респираторни патогени, включително и с новия коронавирус. Ако имате остри респираторни симптоми, освен да спазвате горните съвети, с които може да опазите и околните, е добре да останете вкъщи. Когато кашляте и кихате, трябва да внимавате да не замърсявате ръцете си - кихайте в сгъвката на лакътя или в кърпичка (която да изхвърлите незабавно, след което да си измиете ръцете).

Измиването със сапун и вода или втриването на дезинфектант на базата на алкохол трябва да е поне 20 секунди. Обърнете внимание на специфичните инструкции на опаковката на дезинфектанта, който използвате.

Напомняме ви за необходимостта от спазването на следните противоепидемични мерки:

 • Стриктно спазване на 14- дневната изолация на завърналите се от рискови епидемични зони (Китай, Италия, Южна Корея и Иран);
 • При завръщане, уведомете общопрактикуващият лекар, в чиято пациентска листа сте;
 • Пътуващи с данни за респираторни оплаквания (висока температура, треска, затруднено дишане), които се завръщат или са пътували до епидемични зони (Китай, Италия, Южна Корея и Иран), трябва да потърсят медицинска помощ, като информират по телефона общопрактикуващият лекар, от който ще получат указания за предприемане на по – нататъшни действия, съгласно указанията на МЗ;
 • Поради създадената епидемична обстановка пътуващите до рискови дестинации да избягват контакт със съмнително болни или болни лица, посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животни, особено домашни птици и техните екскременти;
 • Да се спазват и добри хигиенни практики при измиване на ръце и приготвяне и консумация на храни;
 • Призоваваме за високо ниво на лична отговорност по отношение на личното и общественото здраве. 
 • Да се избягва използването на обществен транспорт;
 • Да се избягва докосването на очите, носа и устата, особено след допир на ръцете ви до други повърхности и предмети.

Медицинските специалисти съветват гражданите, които имат вирусни симптоми, първо да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в поликлиниките. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона с РЗИ - Плевен. Хората, на които им е наложена карантина, трябва стриктно да я спазват.