2 юни - Денят на Ботев и загиналите за свободата на България

Дата на публикуване: 02.06.2020 16:40

"Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави."- Хр. Ботев

Днес, точно в 12.00 часа на обяд, в Никопол  и цялата страна прозвучаха  сирените – дълбоко, страховито , вдъхновяващо. За три минути спря движението на  превозните средства и хората -   минутите , време за зачитане на завещаната ни Свобода, размисъл и вяра в добруването на страната ни.

Днес се навършват 144 години от смъртта на Христо Ботев - 2 юни 1876 година.

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Тачим своите герои  и се стремим да следваме примера им. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си.През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя. Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави" - убеден е той. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб "Радецки" от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй. Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев. Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година - връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.  Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас.  От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

2 юни  винаги ще е денят, в който ние българите ще почитаме в мълчание и гордост героите си. И този ден завинаги ще остане като Денят на Ботев.

Ивелин Савов

Кмет на община Никопол