Скъпи дейци на българската книжовност, просвета и култура,

Дата на публикуване: 24.05.2020 16:00


В навечерието сме на  най-светлия от нашите празници -  24 май, Денят на българската просвета, култура  и на славянската писменост. Празникът, който
ни изпълва с национална гордост и самочувствие.

24 май носи особена  светлина. Неслучайно в нашето съзнание той е заел мястото на най-истинския и най-български празник. Затова винаги го  отбелязваме с много вълнение и вяра, по улиците и площадите , в ентусиазма и възторга на учители  и ученици, на млади и възрастни.
Тази година, посрещаме  нашия 24 май при  коренно различни условия - без шествия, без   красиви и пълни с цветя и  усмихнати  деца училищни дворове. Това е нещо различно, но точно такива изпитания ни карат да  разбираме истинската сила на духа, необходимостта от книгите,  високият морал и дух на нашите учители, дисциплината и ученолюбието на нашите деца.

Защото духовността не може да остане  заключена.

Защото делото  на братята-светци Кирил и Методий е мъдро послание към всяко следващо поколение и особено към онези, които са посветили своя труд за укрепване на знанието: учители, читалищни дейци, библиотекари, журналисти, научни работници, поети и писатели - хората, които  с любов и търпение са се превърнали във ваятели на нравствени ценности за човешките души.

Пожелавам Ви, уважаеми съвременни будители здраве и много енергия, за да продължи това свято дело в името на националното ни достойнство и идентичност.

Наричаме 24 май най-българският празник. Нека винаги да остане такъв – вечен като земята ни, красив и цветен като мечтите ни!

 
Честит празник!

 

Ивелин Савов

Кмет на Община Никопол